ژاپن کشوری با مردمی فرهنگ دوست

ابوالحسن خلج منفرد طی سخنانی در آغاز این نشست با اشاره به تشبهات فرهنگی میان مردم ایران و ژاپن خاطرنشان ساخت: ژاپن کشوری است که مردمی فرهنگی دارد و این کشور تاریخ و فرهنگ پرشکوه و روشنی داشته است.

رییس مرکز مطالعات راهبردی روابط فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: اشتراکات فرهنگی بسیاری بین مردم ایران و ژاپن از گذشته وجود دارد و همین امر موجب شده است تا مردم ایران نگاه بسیار خوبی به ژاپنی ها دارند.

وی ادامه داد: معمولا مهمترین سفرای ایران در ژاپن حضور داشته اند و این موضوع نشانگر اهمیت سطح روابط در بین دو کشور است.

 

ضرورت بررسی دقیق اقدامات ژاپن در توسعه فضاهای فرهنگی

امین عارف نیا طی سخنانی بر لزوم بررسی دقیق ابعاد اقدامات و تجارب ژاپن در توسعه فضاهای فرهنگی تاکید و تصریح کرد: ژاپن کشوری با فرهنگ و تمدن دیرینه است و از گذشته روابط فرهنگی خوبی با ایران داشته و تجارب موفقی در روند توسعه فضاهای فرهنگی دارد.

مدیرعامل موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر تصریح کرد: بررسی الگوی توسعه فضاهای فرهنگی و همچنین فعالیت های فرهنگی و هنری در ژاپن بسیار حائز اهمیت است. چرا که فرهنگ در ژاپن اقتصادی و درآمدآفرین است.

وی ادامه داد: تجربه ژاپنی ها در پروژه شهرهای میزبان كه برای المپیك آتی طرح ریزی شده است رویكردی كاملا فرهنگی به مقوله ورزش و اقدامی ابتكاری برای مردمی كردن فرهنگ است.

عارف نیا خاطر نشان كرد باید نشست های تخصصی در زمینه توسعه فضاهای فرهنگی در حوزه بین الملل تداوم یابد تا ادبیات لازم برای توسعه فرهنگی مبتنی بر تجارب موفق دنیا در کشور تولید شود.

 

پیوند فرهنگ و اقتصاد در ژاپن

حسین دیوسالار نیز در سخنانی به روابط دیرینه ایران و ژاپن اشاره نمود و بر اشتراکات فرهنگی میان دو کسور ایران و ژاپن تاکید تنمود.

رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در ژاپن تاکید کرد: مردم ژاپن بسیار سخت کوش هستند و این کشور هم اکنون اقتصاد سوم دنیا را در اختیار دارد.

وی تاکید کرد: وزارت اقتصاد ژاپن و سایر دستگاهها در این کشور برای حمایت از فرهنگ برنامه دارند و حوزه فرهنگ در ژاپن درآمدزا است.

وی ادامه داد: در ژاپن به راهنمایی و اطللاع رسانی در خصوص فضاهای فرهنگی توجه ویژه ای می شود و این در حالی است که در ایران این طور نیست.

دیوسالار تاکید کرد: ایجاد دسترسی عمومی مردم به فرهنگ و هنر و نیز ارزان سازی قیمت ها در این حوزه از جمله موضوعاتی است که دولت ژاپن دنبال می کند. همچنین در ژاپن شهرداری ها در تمام محلات متولی موضوعات فرهنگی و هنری هستند.

وی افزود: دولت ژاپن نگاه حمایتی به حوزه فزهنگ و هنر دارد و از سخت افزارهای موجود و اماکن به دنبال ایجاد درآمدهای بزرگ برای دولت نیست وهزینه های حداقلی دریافت می کند.

 

رویدادهای فرهنگی و هنری متنوع و پرمخاطب

زهیر متکی در سخنانی اظهار داشت: ژاپنی ها به راحتی تلاش های کوچک بشری را به نمایشگاه ها و فضاهای فرهنگی تبدیل می کنند. همچنین ان ها تلاش می کنند از هر فضا چندین کابری به دست آورند.

عضو هیات علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: جشن آتش بازی، شکوفه دیدن، گریم کردن و بسیاری موارد دیگر اتفاقاتی هستند که موجب ایجاد رویدادهای فرهنگی در شهرها می شوند و بازدیدکنندگان بسیاری نیز دارند.

 

تلفیقی از معماری مدرن و حفظ سنت ها

مریم فرهادی دیگر سخنران این برنامه گفت: حفظ سنت ها و سادگی در فرهنگ ژاپن یک ارزش محسوب می شود. حتی در قصرها نیز فرم چایخانه سنتی ژاپنی حفظ می شود.

عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به معماری ژاپنی و مشخصات آن، گفت: معماری ژاپنی گر چه تغییر یافته است اما توانسته است سنت ها را نیز حفظ نماید و از آن ها نیز بهره ببرد.

وی ادامه داد: پروژه های بزرگ فرهنگی موظف هستند فضاهای بیرونی و آزاد را در کنار خود ایجاد کنند تا شهر فضای تنفس داشته باشد و یکی از همین نمونه ها حضور باغ ژاپنی سنتی در دل شهرها و در کنار ساختمان های مرتفع است.

فرهادی اظهار داشت: طراحی فضای فرهنگی در ژاپن الگوی ثابتی ندارد و معماری هر کدام با یکدیگر متفاوت است. در کنار این،از فضاهای قدیمی نیز با تغییر کاربری به عنوان مراکز فرهنگی استفاده می شود. علاوه بر این در مراکز تجاری بزرگ نیز فعالیت های فرهنگی ادامه دارد.

 

آموزش با تکیه بر دولت

تویوکو موریتا در سخنانی به تشریح سیستم آموزشی در ژاپن پرداخت و گفت: بخش عمده بار آموزشی در ژاپن بر عهده مدارس دولتی است.

استاد دانشگاه کاگوشیما ژاپن ادامه داد: مدارس در شهرهای بزرگ مانند توکیو از معماری و کیفیت بالاتری برخوردارند و معلمان بهتری نیز در آن ها به تدریس می پردازند.

وی ادامه داد: تحصیل در دبستان و راهنمایی در ژاپن رایگان است و برای ادامه تحصیل در دبیرستان باید شهریه بپردازید.

در انتهای این جلسه قدرت الله ذاکری ژاپن شناس، استاد و عضو فعال کرسی ژاپن شناسی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران نیز به تبیین موضوع ژئوپارک های در ژاپن و نحوه فعالیت آن ها پرداخت.