افسر موموندی، کارشناس امور فرهنگی؛ آیا تأسیس گذر فرهنگ و هنر در مناطق شهری و تدارک پیاده­ راه ­هایی با منظر فرهنگی، پاسخ مناسبی به مشکلات و مسائل فزاینده شهر است و چگونه از این ایده می­توان برای بهبود زندگی شهری بهره برد؟

از آنجا که در تأثیر بسزای اقدام فرهنگی بر درک و بهبود زندگی شهری تردیدی نیست، برای پاسخگویی به این پرسش­ ها بهتر است تا به آزمایش های شوق­ برانگیز توسعه فرهنگی شهر و هم­ پیوندی شهروندان با طبقه خلاق، نظر کرد؛ چرا که شهر، نماد ارزش­ها و فرهنگ انسانی است و فرهنگ، عنصر جدایی ­ناپذیر فضاهای شهری و ایده گذرهای فرهنگ و هنر نیز بر اهمیت آشکار فرهنگ در توسعه شهر استوار است. ایجاد فضایی اختصاصی در شهر با عنوان گذر فرهنگ و هنر، خالقان آثار را به حضور چشمگیر در فضاهای شهری و تعاملی همیشگی با شهروندان فرا خواهد ­خواند و این به معنای فراخواندن چشمه‏های زلال فضیلت است تا با نمایاندن ارزش­های فرهنگ بومی، شهر را پرطراوت و سیراب ­سازند و با جریان زندگی شهر همراه و همگام شوند و جامه آراسته مسئولیت ­پذیری در برابر شهروندان و حقوق فرهنگی آنان را بر تن بپوشانند و قدرت فرهنگ را نیز در شکل­ گیری جریانات شهری آشکار کنند. حضور و فعالیت پیوسته طبقه خلاق در شهر را باید نوعی برنامه‌ریزی برای درهم­ تنیدگی فرهنگ و زندگی شهروندان دانست و از این راه است که مصرف و عرضه فرهنگی، تفریح، رویدادهای فرهنگی، حیات شبانه‌ شهرها و اقتصاد خلاق شهری نیز با محوریت این طبقه‌ رقم می­ خورد، طبقه­ای که طیف گسترده­ صاحبان ایده و خلاقیت از اندشمندان، هنرمندان و نویسندگان تا فراهم­ آورندگان سرگرمی، معماران و فن‌آوران را در برمی گیرد و فارغ از تأثیرات نمادین حضورشان در گذرهای فرهنگ و هنر، قادر خواهند بود روابط پویای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را رقم بزنند و در توسعه شهر نقش ­آفرین شوند و البته که ایده تدارک این روندهای خلاق شهری را نه شهروندان و نه مدیران شهری نمی ­توانند و نبایست نادیده بگیرند.

بنیاد گذرهای فرهنگ و هنر بر فرایندی استوار است که غنای فرهنگی در ارتباطات شهری را ممکن می ­سازد و مدیران شهری هم اگر اختصاص فضاهای نوین و یا تاریخی شهر به گذر فرهنگ و هنر را در دستور اقدامات فرهنگی خود بگنجانند در زمره مدیران مبتکری خواهند بود که فرهنگ را در جریان فعالیت­ های اصلی شهر پذیرفته ­اند و بی ­تردید از قدرت فرهنگ و طبقه خلاق برای توسعه و حفظ آرامش شهرشان بهره کافی خواهند برد.

گذر فرهنگ و هنر فضایی سرشار از ایده برای تحول جامعه شهری است و حضور در این فضا به شهروندان قدرت می ­دهد تا بر محدودیت­ ها و محرومیت ­هایشان با یاری حامیان فرهنگ و هنر شهر غلبه کنند و در گسترش سپهر همگانی نیز سهیم شوند. نه تنها شهروندان در گذر فرهنگ و هنر با مبادله فرهنگی و گفتگو به مشارکت در امر عمومی ترغیب می ­شوند؛ بس شوق ­انگیز و آرمانی است اگر باور شود، ایده گذر فرهنگ و هنر، رغبت سرمایه‏ گذاران شهری را برای پی­ر افکندن اقتصادِ فرهنگی درخشان، پایدار و بلندپروازانه نیز برمی ­انگیزد.

گذر فرهنگ و هنر مکان دلپذیری برای لحظات آسودگی و رهایی از مشغولیت و گرفتاری­های روزمره شهروندان است، مکان پاکیزه­ای برای خلق لحظه­ هایی سالم و نشاط ­آور، لحظه ‏هایی که شهروندان با فراغ بال و صرف کمترین هزینه از روزمرگی ­ها فاصله بگیرند و به خودشان و به هر آنچه در شهرشان می­ گذرد نیز آگاه شوند و بیندیشند.

گذر فرهنگ و هنر نه تنها مکانی مهیا و دلپذیر برای اوقات آسودگی شهروندان و گردشگران است بلکه فضایی برای مبادله حرفه ­ای آفرینشگران، نهادهای فرهنگی، سرمایه ­گذاران خصوصی و صاحبان کسب و کارهای خلاق نیز خواهد بود. با صرف و جلب بخشی از سرمایه­ های عمومی، دولتی و خصوصی در هر گذر فرهنگ و هنر، فرصت­ های شغلی بسیاری نیز قابل تدارک است. رونق کسب و کارهای خلاق و فرهنگی، گذر فرهنگ و هنر را به فضایی تأثیرگذار و دارای بازده در اقتصاد محلی با تأثیرات مثبت بر معیشت شهروندان تبدیل خواهد کرد. موسسان و کارگزاران گذر فرهنگ و هنر با تلاش­ های هماهنگ است که موفق به ساماندهی فضایی فرهنگی، دلپذیر و دست­یافتنی برای همه طبقات شهری خواهند شد و به همین مناسبت باید همیشه آماده دریافت پیشنهادهای ارزنده برای تقویت و بهبود روش­های مدیریت این فضای خلاق و گذر متفاوت شهر باشند.

برپادارندگان گذر فرهنگ و هنر باید تلاش کنند تا خیزش «اقتصاد فرهنگ» در دیگر عرصه­ های شهری هم رخ دهد. مدیران شهری فعال و راغب به ایجاد گذر فرهنگ و هنر، بی تردید باور دارند که فرهنگ آخرین انتخاب در مسیر تلاش­شان برای تحول شهر است و اگر بتوانند گذر فرهنگ و هنر را با موفقیت بنیان نهند به آرمانی که برای شهرشان به عنوان یک شهر توسعه ‏یافته در نظر دارند، تحقق بخشیده­اند. مدیران شهری از طریق همکاری در ایجاد گذر فرهنگ و هنر، طبقه خلاق محلی را نیز هدایت خواهند کرد تا امر توسعه شهر را از مسیر اقتصادِ فرهنگی درخشان پیش ببرند و رهبری کنند و با تمرکز بر مزیت­ ها و تنوع فرهنگ محلی، شهر را به آن مقصد فرهنگی تبدیل سازند که برای جلب گردشگران و سرمایه­ گذاران مناسب است. برای تحقق این چشم­ انداز روشن، اجرای طرح و برنامه­ های تحریک تقاضای فرهنگی و هنری ضروری است؛ همچنین توانمندسازی انجمن­ ها و صنوف فرهنگ و هنر محلی هم نه تنها بایستی با بهبود شرایط برای حمایت از هنرمندان و گروه ‏های هنری، بلکه در مقیاسی بزرگتر با اصلاح سیاست­ های موجود شهری به گونه ای صورت پذیرد که سرمایه­ گذاری در هنر برای بنگاه­ های کارآفرینی و سرمایه ­گذاران نیز جذاب­ تر شود.

گذر فرهنگ و هنر در هر شهر با هدف حمایت از هنرها و دستیابی به اقتصاد فرهنگی پویا، پایدار و آرمانی بنیان خواهد شد تا موقعیتی نهادی برای هماهنگی و تمرکز بر منابع و تخصیص کافی برای دستیابی و بهبودِ بخشِ فرهنگی و اقتصاد خلاق مهیا شود. مدیران شهری و کارگزارن گذر با ترسیم دورنمای فعالیت­ ها و تأثیرات هر بخش از این زیست‏‌بوم بر بخش دیگر بایستی کمک‌‏های اختصاصی را در موارد ضروری برای توسعه گذر هدایت کنند. هم ­افزایی و مشارکتی بی ­نظیر، ایده آرمانی تبدیل گذر فرهنگ و هنر شهر به کانون اقتصادی خلاق، پویا و الهام‌بخش و پرافتخار که متعلق به همه شهروندان است را محقق خواهد کرد. ایجاد گذر فرهنگ و هنر ایده ­ای آزموده است که در طی فرایندی مشارکتی با بنیانی مستحکم، افزایش دسترسی عمومی و اقتصاد فرهنگی سالم را با نشاط جمعی پیوند خواهد زد.