رایزن فرهنگی آلمان در وبینار سیاستگذاری فرهنگی و توسعه فضاهای فرهنگی و هنری آلمان مبنای اصلی سیاست گذاری فرهنگی آلمان را تمرکز زدایی دانست و گفت: بیشتر اختیارات این کشور بر اساس قانون اساسی به ایالتها داده شده است و ایالتها اختیاردارند که سیاستهای فرهنگی خود را تعیین کنند.
به گزارش روابط عمومی موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر، در این وبینار دکتر حمید دوست محمدیان «استاد دانشگاه علوم کاربردی آلمان»، دکتر محمد زارعی «پژوهشگر حوزه فرهنگ در آلمان»، دکتر حمید محمدی «رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آلمان»، دکتر ابوالحسن خلج منفرد «رئیس مرکز مطالعات رهبردی و روابط فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، دکتر بهرام جمالی «مدیر فرهنگی و گردشگری موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر» و الهام زایجانی م دبیر وبینار به بحث و بررسی در مورد سیاستگذاری فرهنگی و توسعه فضاهای فرهنگی و هنری آلمان پرداختند.
رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آلمان در این وبینار گفت: شیوع ویروس کرونا خسارتهای زیادی، را برای حوزه فرهنگ و اقتصاد جهان ایجاد کرد که آلمان هم از این رهگذر بی نصیب نبود. نمایشگاه های بین المللی زیادی در این کشور به خاطر شرایط کرونا کنسل و یا با محدودیتهای ویژه برگزار شد.
دکتر حمید محمدی افزود: بحث گردشگری با حوزه اقتصاد و فرهنگ پیوند خورده است و یکی از مهمترین موضوعاتی است که در این کشور وجود دارد و سالانه ۵۳ میلیون گردشگر از این کشور بازدید می کنند. در آمد این کشور در بخش هتلداری ۹۸ میلیارد بوده است.
وی حمید محمدی تاکید کرد: آلمان برخلاف برخی از کشورها که یک وزارت فرهنگ به عنوان متولی کار فرهنگی دارد، شورای فرهنگ در این کشور کار سیاست گذاری و برنامه ریزی امور فرهنگی را انجام می دهد. صدر اعظم یک مشاور عالی در حوزه فرهنگی دارد که به نوعی هماهنگ کننده بین ایالت ها در حوزه فرهنگی است.
رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آلمان افزود: این شورا متشکل از ۱۹۰ سندیکا و اتحادیه از جمله شورای موسیقی آلمان شورای تجسمی، شورای ادبیات، شورای هنری، حفظ آثار، سینما و … است که کاری مشابه وزارت خانه دارد.
وی نقطه قوت فعالیت های فرهنگی این کشور را حضور در خارج از مرزها دانست و افزود: آلمان در خارج از آلمان حضور فرهنگی دارد . این کشور۱۵۹ دفتر در ۹۸ کشور دارد که بیشترین حضور آنها از طریق موسسه گوته است.
دکتر حمید محمدی افزود: آلمان نظامی پارلمانی و ۱۶ ایالت دارد و با نظانم فدرال مدیریت می شود. این کشور اهمیت زیادی برای فرهنگ قائل است و ۱۹۲ مرکز هنرهای نمایشی و تئاتر درشهرهای مختلف کشور دارد.
وی خاطر نشان ساخت: این کشور ۱۳۲ گروه ارکست حرفهای و ۵۰۰ موزه هنری در جای جای این کشور دارد و قریب ۶ هزار و ۷۰۰ مرکز نمایشگاهی در این کشور فعالیت می کنند.
رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در آلمان یادآور شد: بزرگترین نمایشگاه کتاب هر سال در آلمان برگزار و ۹۵ هزار عنوان کتاب سالانه در این کشور منتشر می شود. سالانه حدود ۹ هزار قرار داد نشر و ۱۳۳۰ روزنامه و مجله محلی و سراسری در این کشور مجوز دارند که حدود ۲۷ میلیون نسخه تا قبل از کرونا منتشرمیشد. ۴۵۰ شبکه رادیو و ۴۶۰ شبکه تلوزیونی در آلمان وجود دارد.
دکتر حمید دوست محمدیان:
فرهنگ یکی از پایه های پایدار شدن و توسعه پایدار است
در ادامه این برنامه دکتر حمید دوست محمدیان افزود: فرهنگ یکی از پایه های پایدار شدن و توسعه پایدار است. موسسه گوتب در کشور های مختلف دفتر دارد و در آن کشورها برای توسعه فرهنگ هزینه می کند.
این استاد دانشگاه علوم کاربردی آلمان گفت: شما در برلین موزه های بزرگ در مورد تاریخ اسلام، انسان شناسی و … می بینید. درموزه تاریخ اسلام در خاورمیانه نوشتههای قرآنی و احادیث را مشاهده می کنید ونکته جالب اینجاست که یک کشور اروپایی این هزینه ها را برای مباحث فرهنگی کرده است.
وی تاکید کرد: توسعه اماکن فرهنگی آلمان لزوما بر اساس فرهنگ آلمان نیست و بر اساس توسعه فرهنگ و مفهوم کلی است. ما زمانی که از فرهنگ صحبت می کنیم با شاخصهای زیادی مواجه هستیم که باعث تشکیل شدن فرهنگ است. فرهنگ را به دو دسته کلی تقسیم می کنیم که بخش ناپیدا و قابل روئیت فرهنگ را تحت پوشش قرار می دهد.
دکتر حمید دوست محمدیان گفت: بخش ناپیدا فرهنگ بر باورها، بایدها و نباید ها، دلیل شادی و غم، دین و مذهب و چرایی یک موضوع و بحث های فرهنگی به بحث و بررسی می پردازد. این ناپیداها مانند کوه یخی هستند که ۳۰ درصد آن پیدا و ۷۰ درصد پنهان است . کشور آلمان به ۷۰ درصد پنهان می پردازد.
این استاد دانشگاه علوم کاربردی آلمان افزود: فضای سالم رقابتی برای بخشهای مختلفی که در آلمان در حوزه فرهنگ کار می کنند وجود دارد. این فضای رقابتی در سیاست گذاری آلمان تاثیر بسزایی دارد که پس از تصمیم گیری در بخشهای دولتی بخشهای خصوصی روی آن برنامه ریزی می کنند.
وی گفت: من نظریه موج پنجم را ارائه دادم که نگاه جامعی به همه چیز دارد. در این نظریه می گوییم ما در قرن ۲۱ تحت تاثیر سه انقلاب تمرکززدایی ، کاهش مشکلات محیط زیست، دیجیتال شدن هستیم.
دکتر حمید دوست محمدیان افزود: دیجیتالیزیشن با نگاه فنی و فرهنگی غربی نگاه می کند و می گوید ما در سیاست گذاری فرهنگی خود باید از پلت فورم های دیجیتا ل استفاده کنیم. باید امنیت اطلاعاتی و سلامت را باید حفظ کنیم که بازدیدهای مجازی نباید باعث یک جا نشینی و مشکلات سلامتی شهروندان نشود.
این استاد دانشگاه علوم کاربردی آلمان تاکید کرد: توسعه فضای سیاسی نگاه جامعی است و به صورت شورایی کار می کنند. ۵۰ درصد بودجه این کشور به وزارت امورخارجه تعلق می گیرد که نشاندهنده این موضوع است که توسعه فضای فرهنگی درروابط خارجی این کشور نیز تاثیر گذار است. اگر به تاریخ ۲۰۰ سال قبل برگردیم کشورما با روسیه و انگلیس مشکل داشتیم اما با آلمان مشکلی نداریم.
وی خاطر نشان ساخت: هنگامی که صحبت از فرهنگ میکنیم نباید به فرهنگ به عنوان یک موضوع تنها نگاه کنیم. شورا های فرهنگی وظیفه توسعه فرهنگ را بر عهده دارند، فرهنگ یکی از پایه های توسعه فرهنگی است. مباحث مذهبی هم بخشی از فرهنگ است.
دکتر محمد زارعی:
همه باید در توسعه فرهنگ مشارکت کنند
دکتر محمد زارعی نیز در ادامه گفت: اگر رنکیگ شهرهایی که بیشترین زیر ساخت های فرهنگی در جهان را دارند را نگاه کنیم، برلین با بیش از ۸۰۰ موسسه فرهنگی، سینما، موزه و تئاتر در صدر قراردارد سپس هامبورگ، مونیخ و شهر کلن قرار دارند که این نشان دهنده اهمیت پرداختن به فرهنگ در این کشور است.
پژوهشگر حوزه فرهنگ در آلمان افزود: توسعه فضاهای فرهنگی و هنری در آلمان ۴ روند بسیار مهم را دنبال می کند، که این موضوع به روند تاریخی و توسعهای آلمان بر می گردد. بعد از جنگ جهانی دوم دولت سعی کرد تسلط خود را بر بازسازی زیرساختها قرار دهد.
وی تاکید کرد: این مرحله اول بود در رشد حوزه فرهنگ بود که فرهنگ به عنوان یک کارما و دارایی به حساب آمد. این مسئله علاوه بر ترویج فرهنگ، به توسعه زیرساختهای فرهنگی انجامید. در قدم بعدی دولت تنها به زیرساختها توجه نکرد و فرهنگ را المانی برای آموزش به جامعه قلمداد کرد. فرهنگ به ابزاری برای آموزش به جامعه تبدیل شد و یکی از اتفاقاتی که این فرآیند افتاد؛ تاسیس مدارس بزرگسالان بود.
دکتر محمد زارعی گفت: فرهنگ برای همه است و همه باید در فرهنگ مشارکت کنند و دولت آلمان با ایجاد زیرساخت در این کشور، مشارکت عمومی در حوزه فرهنگ ایجاد کرد به عنوان مثال اقدام به تاسیس خانه های فرهنگ در محله، مناطق و شهرهای مختلف کرد.
پژوهشگر حوزه فرهنگ در آلمان افزود: تجربه زیستی فرهنگ در بحث توسعه شهری از دیگر مباحثی بود که دولت به آن پرداخت و به افراد اجازه داد با فرهنگ زندگی کنند و فرهنگ را در زندگی روزمره شهروندان وارد کرد.
گفتنی است: این وبینار با حمایت موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر، مرکز مطالعات راهبردی روابط فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران دوشنبه ۲۸ تیر ماه سال ۱۴۰۰ ساعت ۱۵ به وقت تهران برگزار شد.