کارگاه آموزشی شهرهای خلاق فرهنگ و هنر با حضور ۴۰ نفر از کارشناسان عرصههای گوناگون هنر و فرهنگ و اقتصاد هنر در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر، در این نشست که با حضور ابراهیم حیدری مدیرکل دفتر مطالعات و برنامهریزی فرهنگی، علیاصغر سیدآبادی مشاور وزیر در امور در برنامهریزی و محمدکاظم متولی مدرس تسهیلگری برگزار شد به ۴۰ نفر از فعالان فرهنگی در عرصههای مختلف در کارگاه یکروزه آموزشهای لازم برای تسهیلگری ارائه شد تا با هماندیشی و همفکری و تسلط به مهارتهای لازم با حضور در شهرها بتوانند ایدهها و اهداف شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر را بهتر تبیین کنند و افراد محلی را به تجاری و اقتصادی کردن فعالیتهای فرهنگی و هنریشان ترغیب و کمک کنند.
بر اساس این گزارش دبیر شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر درباره این رویداد، گفت: «اهداف از اجرای شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر کمک به برنامهریزی برای توسعه پایدار، مشارکتی و مبتنی بر رویکرد آمایشی در شهرها و مناطق فرهنگی ایران است و بیان کرد: کشف، جذب و پرورش فعالیتها و حمایت از پیشنهادهای نو، خلاقانه، اثربخش و پایدار بومی، ساماندهی و بهرهگیری از امکانات و ظرفیتهای فرهنگی و هنری در سطح محلی و بومی مبتنی بر فرهنگ ایرانی ـ اسلامی، تمرکززدایی در امور فرهنگی و هنری و تقویت ظرفیتهای مردمی در فرهنگ، تبادل تجربهها و دانش بومی در میان شهرهای مختلف ایران، توسعه اقتصاد فرهنگ و هنر و کمک به بهبود کسبوکارهای فرهنگی هنری و صنایع خلاق و در مجموع تکیه بر اقتصاد درونزا است.
ابراهیم حیدری در ادامه افزود: تاکنون ۳۱ استان و ۳۷۰ شهر در این رویداد مشارکت داشتند و بیش از ۷۰۰ طرح خلاقانه در عرصههای مختلف فرهنگ و هنر ارائه شده است.
وی در ادامه ضمن تشریح این طرح، اظهار داشت: قراراست بعد از برگزاری این کارگاه اعضای این کارگاهها به استانها اعزام شوند و بر اساس جدول زمانبندی در آبان ماه در مراکز استانها، کارگاههایی با حضور سه نفر از هر شهرستان اعم از نماینده انجمنهای فرهنگی و هنری نماینده شهرداری و همینطور نماینده ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شود. این افراد بعد از این دوره کارگاهی و برگشت به شهرهای خود پس از همفکری و مشورت با متخصصان و اهالی فرهنگ و هنر و نهادهای دولتی و خصوصی در شهرستان برنامههای هر شهر را به نسبت ظرفیتهای بالقوه و بالفعل آن تدوین کنند و همراه با مستندات به دبیرخانه مرکزی در تهران ارسال کنند. پرونده شهرها در چند مرحله داوری و نهایتاً با توجه به داوریها به شبکه موضوعی مربوطه وارد شوند.
همچنین عضو شورای سیاستگذاری شبکه شهرهای خلاق فرهنگ و هنر نیز در سخنانی گفت: «اجرای این طرح مبتنی بر توسعه محلی، اجتماعیمحور و مبتنی بر برنامهریزی مشارکتی است. برنامهریزی مشارکتی ناظر بر این است که گروهها و افراد ذینفع در فرایند برنامهریزی و اجرای طرحها مشارکت داشته باشند. در این فرایند ظرفیتها و توانمندیها و دانش محلی در مناطق مختلف شهری و روستایی مورد توجه قرار میگیرد و تسهیلگر سعی دارد کنشگران و فعالان محلی را به تجاریسازی و اقتصادی کردن فعالیتهای فرهنگی و هنری سنتی و غیر آن ترغیب و کمک کند.
علیاصغر سیدآبادی، ادامه داد: ما تجربه انجام این کار را در جام باشگاههای کتابخوانی داشتیم و خوشبختانه به بودجه اندک یکصد و پنجاه میلیون تومان بیش از پانزده هزار نیروی داوطلب پای کار آمده است و این تجربه به ما نشان داد هنوز بسیاری در مناطق مختلف ایران هستند که به فعالیتهای داوطلبانه فرهنگی باور دارند و ما باید از این ظرفیت در شبکههای شهرهای خلاق فرهنگ و هنر هم بهره بگیریم. تسهیلگران با جلب مشارکتهای مردم محلی در مناطق مختلف شهری و روستایی باید بتوانند بر دشواریها فائق بیایند و با تبیین درست و ترغیب فعالان محلی آنها را برای بهرهگیری از خلاقیت فرهنگی و هنری برای بهبود وضعیت معیشت یاری رسانند.
همچنین در بخش دیگری افتتاحیه این نشست محمدکاظم متولی مدرس تسهیلگری با توضیحی درباره شکلگیری مفهوم شهرهای خلاق در جهان و اشاره به قدمت آن از دهه هشتاد میلادی قرن بیستم و ارائه نمونههای موفق جهانی آن از جمله فعالیتهای صورت گرفته در کشور دانمارک تصریح کرد: بیشک بهرهگیری از ظرفیت گسترده طرحهای مشارکت محور پیامدهای بسیار خوب و گستردهای را به همراه خواهد داشت.
در ادامه این نشست، فعالان فرهنگی و هنری حاضر در نشست به معرفی اجمالی خودشان و ارائه دیدگاهها و نقطه نظرات در مورد طرح پرداختند و مباحث کاربردی تسهیلگری در دو نوبت صبح و عصر ارائه شد.