وبینار برررسی توسعه فضاهای فرهنگی در ایتالیا از مجموعه وبینارهای «توسعه فضاهای فرهنگی در جهان امروز» صبح روز چهارشنبه 3 دی ماه برگزار و بر لزوم پژوهش و الگوبرداری در حوزه توسعه فضاهای فرهنگی، تأکید شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر، وبینار برررسی توسعه فضاهای فرهنگی در ایتالیا از مجموعه وبینارهای «توسعه فضاهای فرهنگی در جهان امروز» با حضور ابوالحسن خلجمنفرد، رییس مرکز مطالعات بینالمللی و روابط فرهنگی و اکبر قولی، سرپرست معاونت توسعه روابط فرهنگی بینالمللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، محمدتقی امینی، رایزن فرهنگی ایران در ایتالیا، کارلو چرتی، استاد دانشگاه و ایرانشناس ایتالیایی تبار و دیگر شخصیتهای فرهنگی برگزار شد.
تقویت روابط فرهنگی میان ایران و ایتالیا
در ابتدای این نشست، خلجمنفرد ضمن اشاره رویدادهای فرهنگی و هنری در ایتالیا، به بیان اهداف برگزاری مجموعه وبینارهای «توسعه فضاهای فرهنگی در جهان امروز» و نقش ارزشها و باورها در توسعه فضاهای فرهنگی و هنری کشورها پرداخت.
پروفسور کارلو چرتی، استاد دانشگاه و ایرانشناس ایتالیایی تبار در این نشست، به بیان سیاستگذاری فرهنگی ایتالیا پرداخت و گفت: در سالهای اخیر پیشرفتهای بسیاری در تقویت روابط فرهنگی میان ایران و ایتالیا روی داده است. تعامل میان نخبگان علمی و فرهنگی دو کشور در سطوح عالی ادامه یافته است.
وی به اهمیت ارتباطات فرهنگی دو ملت اشاره و خواستار بررسی میراث فرهنگی ایران و ایتالیا و تبادل دانش و تجربیات به ویژه میان استادان و محققان دانشگاهها و مراکز علمی شد.
چرتی در بخشی دیگر از سخنانش، به موضوع گفتوگوهای دینی بین ایران و واتیکان و گفتوگوهای فرهنگی بین ایران و اروپا در ایتالیا اشاره کرد و گفت: ايران و ايتاليا دارای تمدنهای ديرينهای هستند و گفتوگوهای دینی و فرهنگی ميان دو كشور میتواند بسیار تأثيرگذار باشد.
استفاده از تجارب موفق ایتالیا در ارائه خدمات فرهنگی و هنری
امین عارفنیا، مدیرعامل مؤسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر با اشاره به نقش دولت و نهادهای عمومی در توسعه فضاهای فرهنگی و هنری ایتالیا، اظهار داشت: در ایتالیا شاهد فضاهای فرهنگی شامل سالنهای تئاتر و سینما هستیم که خدمات فرهنگی و هنری مطلوبی را ارائه میکنند و یکی از نقاط قوت ارایه خدمات فرهنگی در شهر رُم و شهرهای دیگر ایتالیا، استفاده از همین فضاهای شهری و مراکز عمومی است.
وی در ادامه سخنانش، با اشاره به شهرسازی و سبک معماری ایتالیا، بر ضرورت استفاده از ظرفیت رایزنی فرهنگی ایران در ایتالیا برای معرفی فضاهای فرهنگی و هنری این کشور تأکید کرد.
الگوبرداری از رویدادهای موفق فرهنگی ایتالیا
قولی، سرپرست معاونت توسعه روابط فرهنگی بینالمللی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در سخنانی، توسعه فضاهای فرهنگی و هنری در حوزه روابط فرهنگی بین ایران و ایتالیا را مهم برشمرد و گفت: فرصتهای بی شماری در موضوعات مختلف فرهنگی و هنری از جمله جشنوارههای مختلف بینالمللی فیلم، تئاتر، موسیقی، صنایع دستی و … در این کشور وجود دارد که میتوانیم از آن برای توسعه فضاهای فرهنگی وهنری الگوبرداری کنیم.
از مشهد تا ماترا
امینی، رایزن فرهنگی ایران در رُم در این نشست، با ارایه گزارشی از انتخاب پایتخت فرهنگی اروپا، به مجموعه برنامههای فرهنگی در ایتالیا به خصوص طرح «از مشهد تا ماترا» مشتمل بر برگزاری نمایشگاه عکسهای قدیم و جدید شهر مشهد مقدس و نصب سردیس فردوسی در این خیابان و نامگذاری خیابانی به نام ماترا در شهر توس پرداخت.
وی همچنین، به نقش سازنده دو فرهنگ و تمدن غنی و پرقدمت ایران و ایتالیا در شکل دهی به فرهنگ و تمدن و ریشههای مشترک و قرابتهایشان، اشاره کرد.
تعامل میان هنرمندان و اصحاب فرهنگ و هنر
ابوالحسن حاتمی، مترجم آثار ایتالیایی در سخنانی در خصوص فضاهای فرهنگی و هنری در ایتالیا گفت: سابقه روابط فرهنگی بین دو کشور ایران و ایتالیا بسیار طولانی است، به طوری که آثار کار هنرمندان ایتالیایی با الهام از فرهنگ ایران، نشان از قدمت رابطه دو کشور دارد.
وی با اشاره به پتانسیلها و ظرفیتهای بالای میان ایران و ایتالیا، بر ضرورت همکاری و تعامل سازنده میان هنرمندان و اصحاب فرهنگ و هنر دو کشور تأکید کرد.
حاتمی به فعالیت انجمن فرهنگی الفبا در ایتالیا اشاره کرد و گفت: این انجمن با مشارکت چند از تن از فعالان فرهنگی ایرانی مقیم ایتالیا و اساتید، پژوهشگران و فرهنگ دوستان ایتالیایی با هدف گسترش و تعمیق روابط مردمی بین دو کشور از طریق شناخت دو جانبه فرهنگها و فراهم سازی بستر مناسب جهت ایجاد تفاهمات لازم بین مردم ایتالیا و جامعه مهاجرین این کشور تأسیس شده است.
وی افزود: در این انجمن تلاش میشود واقعیت ایران از زاویه فرهنگی و هنری به جامعه ایتالیا نشان داده شود. رونمایی از کتابهای نوشته شده درباره ایران، برگزاری دورههایی از فیلمهای ایرانی، رویصحنهبردن کار گروههای تئاتر و موسیقی، برگزاری دورههای محاوره فارسی برای ایتالیاییها، ایجاد قفسههای کتاب فارسی در کتابخانههای شهرداری، برگزاری سمینارهای ادبی و … از جمله فعالیتهای الفباست.
حاتمی همچنین، به اهمیت و جایگاه کتاب و کتابخوانی در بین شهروندان ایتالیا اشاره کرد و گفت: کتابخانههایی با فضای پژوهشی و مطالعاتی در ایتالیا تعریف شده تا علاوه بر کتاب و کتابخوانی علاقهمندان، برنامههای فرهنگی، هنری و ادبی اجرا شود.
از دیگر موضوعات این وبینار، بخش خصوصی و سرمایهگذاری در توسعه فضاهای فرهنگی و هنری کشورها، سازوکار بهرهبرداری از بناهای تاریخی به عنوان فضای فرهنگی، فعالیتهای فرهنگی در پلازها و بافت تاریخی شهرها، روند کوچ فعالیتهای فرهنگی و هنری از بناها به فضای مجازی، توسعه فضاهای فرهنگی و هنری و توسعه اقتصادی کلان شهرها همراه با بررسی موردی و بیان دلایل موفقیت یک تجربه در کشورها بود که در این وبینار مورد بحث و بررسی قرار گرفت.