وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در گفتوگوی تفصیلی با خبرگزاری مهر از ادغام مؤسسات تابع این وزارتخانه طی ۴ ماه آتی خبر داد.
به گزارش روابط عمومی موسسه کمک به توسعه فرهنگ و هنر خبرگزاری مهر به مناسبت سومین سال حضور سید عباس صالحی در مسند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بهمنظور بررسی کارنامه کاری او با وی به گفتوگو نشسته است. گفتوگویی یکساعته و صمیمی که در آن به تناسب وقت برخی از مهمترین مسائل مرتبط با این وزارتخانه در آن به بحث گذاشته شده است. در ادامه بخشی آر این مصاحبه را میخوانید.
جناب صالحی در ماههای اخیر اظهارنظرهای متفاوتی درباره موضوع ادغام و اصلاح ساختار مؤسسات معاونتهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطرح شده است. در همین اثنا حتی معاون فرهنگی شما نیز در مصاحبهای اعلام داشتند که شخص شما نیز نمیتوانید حتی درباره انحلال و یا تغییر ساختار برخی از این مؤسسات حرف آخر را بزنید و سازوکارهای مختلفی باید طی شود. میخواستم بدانیم عزم شما برای این تغییرات چقدر جزم است و چه برنامهای برای این مهم تدارک دیدهاید؟ بهویژه اینکه به نظر هم میرسد که همه معاونتها نیز با یک عدالت یکسان در این ادغامها عمل نکردهاند!
در حوزه سازماندهی ساختارهای مؤسسات مرتبط باید چند نکته را عرض کنم. نخست اینکه اصل بر این نیست که این مؤسسات در نقطه تأسیسشان ضروری نبودهاند. نکته دوم اینکه هدف از این رویکرد تازه هم این نیست که خدمات این مؤسسات در برهههایی نادیده گرفته شود. ما با یکسری مجموعه ناکارآمد روبرو نیستیم که بخواهیم آنها را حذف و یا ادغام کنیم اما همانطور که مطلع هستید و دراینباره صحبت شده است ما با نگاه اصلاح و نوسازی قدم در مسیر اصلاح ساختاری و ادغام مؤسسات تابع خود گذاشتهایم. قطعاً در این راه خدمات مفید این مجموعهها کم نمیشوند، نیروهای این مجموعهها دچار دغدغه امنیت و معیشت نمیشوند و نیروهای کارآمد این مؤسسات را از دست نمیدهیم. تجربههای آنها بسیار گرانقیمت است و هیچ مسئولی حق ندارد بهسادگی آنها را از دست بدهد. با این همه این بازسازی هم بر پایه اصولی شکل گرفته است. خدمات برخی از این مؤسسات همپوشانیهایی دارند که ممکن است ابتدا به ساکن در آنها وجود نداشته است و در ادامه راه شکل گرفته باشند. این مساله علیالقاعده باید رفع شود. از سوی دیگر برخی از وظایف و کارکردهای مؤسسات در دورهای لازم بوده و حالا دیگر ضرورت ندارد بخش دولتی آن را ادامه دهد و میتوان به بخش خصوصی و مردمنهاد برای اداره واسپاریشان کرد. گاهی لازم است کاری را بخشی شروع کند، اما لازم نیست همیشه تا انتها خودش آن را ادامه دهد. در نتیجه خدمات و کارکردهای غیرضروری و غیر اولویتدار آنها را میشود حذف کرد.
نکته بعدی در این ساماندهی هم چابکسازی ساختاری است. برخی از این مؤسسات به دلیل اینکه از سوی سازمان اداری و استخدامی مصوبهای نداشتهاند، برای خود ساختاری شکل دادهاند و معاونتهایی درست کردهاند که خود آنهم هزینهساز است و هم در کارکردها اختلال ایجاد میکند. ما با این نگاه این موضوع را در دستور کار قرار دادهایم.
و قرار است این دستور کار چطور محقق شود؟
ما چند مرحله برای آن در نظر گرفتهایم. در مرحله اول هر معاونت این بحث را بهطور کارشناسی پیش برده است. تاکید کردیم که آنها برای این مسئله مشورتهای همه جانبهای بگیرند و حتی با مدیران قبلی نیز به لحاظ آشنایی با خط قرمزهای موجود صحبت کنند تا چیزی فوت نشود و از همه امور صیانت شود. در معاونت فرهنگی در یک هماندیشی حتی برخی از وزرای قبلی فرهنگ و ارشاد اسلامی و معاونان قبلی فرهنگی را درگیر این مساله کرده بودند. مرحله دوم بخش فرامعاونتی است که چندین نفر خارج از معاونتها به شکل کارگروهی گرد هم میآیند و درباره این اتفاقات بحث میکنند و مرحله سوم و نهایی هم تصویب در شورای معاونان است. در حال حاضر مرحله اول در تمام معاونتها یا تمام شده و یا نزدیک به تمام شدن است. کار سختی است اما سعی شده با یک اجماع آن را پیش ببریم.
برای این موضوع و تحقق کاملش چقدر زمان مد نظر دارید؟
امیدواریم اگر به همین شکل فعلی راه طی شود در حداکثر چهار ماه آینده به پایان راه برسد.
اینکه در هر معاونت چه تعداد سازمان ادغام و چند سازمان تازه ایجاد شود تصمیم خود معاونتهای شماست؟
خیر. اصول اولیهای بر این کار حاکم است. معاونتهایی که زیر سه موسسه داشتند در یک موسسه باید تجمیعشان کنند و معاونتهایی که بین سه تا شش موسسه داشتهاند باید در دو موسسه تازه ادغامشان کنند. البته این حرفها وحی منزل نیست و ممکن است در مرحله نهایی با یک استدلال قوی به این برسیم که مثلا از یک موسسه باید به دو موسسه برسیم. اینها در بخشهای بعدی خودش را نشان میدهد.